Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)
Süt dişlerinin Önemi
Çocuklar bu dünyadaki en değerli varlıklarımız.
Bu kadar değer verdiğimiz ve her şeyden sakındığımız çocuklaraımızın sağlıklı birer birey olabilmeleri yolunda süt dişlerinin önemi bazen göz ardı edilebilmektedir.
Süt dişleri yerine yeni dişler nasıl olsa çıkacak mantığının artık kırıldığı ve ebeveynlerin çocuklarının dişlerine çok daha fazla önem verdiği günümüzde, süt dişlerinin gerek çocuğun konuşması gerek beslenmesi ve gerek de sürekli dişlerin yerlerini muhafaza ediyor olmaları da artık daha çok kişi tarafından bilinmektedir.
Sağlıklı ve temiz dişlerle gülen bir yetişkin gibi küçük bir çocuk da kendini mutlak ki daha iyi hissedecektir.
Süt dişleri ne zaman çıkar?
Süt dişleri genellikle yaşamın başladığı ilk 6 ay içerisinde sürmeye başlar ve 3,5 – 4 yaşında üst çenede ve alt çene de 10 ar adet olmak üzere toplam 20 adetle ağızda tamamlanırlar.
Ailelerce en çok karıştırılan bir diğer unsursa 6 yaşında çıkan ve aslında sürekli diş olan 6 yaş dişinin süt dişi zannedilmesi ve .ürümesi, ağrıması durumunda çektirilmek istenmesi gibi hatalara düşülmesine sebep olmaktadır.
Hekiminiz gerek süt dişlerinin ağızda sürekli dişler gelene kadar kalması ve karışık dişlenme dediğimiz çocuğun ağzında hem sürekli hem süt dişlerinin bulunduğu durumlarda sürekli dişlerin de muhafaza edilmesi için size her zaman doğru ve gerekli bilgileri verecektir
Süt dişleri de zaman zaman düzenli fırçalama eksikliği ya da fazla şeker tüketimi beslenme düzenleri sebebiye çürüyebilmekte ve tıpkı yetişkin dişleri gibi tedavi edilebilmektedir. Süt dişlerinin çekimi fikri her zaman en son tercih olamalı ve çok büyük bir iltihap lezyon ya da kırılmalar dışında kesinlikle kendisi sallanıp düşecek seviyeye gelene kadar muhafaza edilmelidir.
Çekildiği durumlarda da mutlaka hekim kontrolü ile altından gelecek olan sürekli dişin pozisyonu değerlendirilmeli ve gerektiği durumlarda YER TUTUTUCU tedavisi ile ileride meydana gelecek çapraşık diş problemi ve ortodontik tedavi ihtiyacı bertaraf edilmelidir.
Fissur örtücü nedir ? ( Çocuklarda Koruyucu Dolgu)
Özellikle 6 yaş ve 12 yaş dişlerine uygulanan bu tedavi ile dişlerimizin çiğneyici yüzlerinde ki girinti ve çıkıntılar özel maddelerle dişte hiçbir aşındırma yapmadan mikro seviyede doldurulmakta ve bu dolgularda yükseklik ya da ağrı problemi kesinlikle olmamaktadır.
Bu dolgular sayesinde küçük yaşta olan ve motor becerileri henüz gelişmekte olan küçük çocukların diş fırçalamayla, ömür boyu ağızda kalacak olan dişlerini çok daha kolay ve iyi fırçalamaları sağlanarak gelecekte çürüme potansiyeli en yüksek olan dişleri yıllar boyunca çürümeden koruma altına alınmış olur.
Dolaylı olarak da ebeveynlerin zaman zaman fırçalama esnasında çocuklarının yanında duramamaları ya da son bir defa da ebeveyn tarafından fırçalamanın yapılmasının sağlanamadığı küçük yaş çocuklarında, bir nevi sigorta gibi olmaktadır.
Flour Uygulaması :
Gelişim çağında olan dişlerde yılda 1 defa yerel flour uygulaması ile dişlerin yapı taşı dediğimiz Hidroksiapatit kristaller güçlendirilmektedir.
Uygulaması son derece basit, acısız ve ağrısız olan ve dolaylı olarak da çocukların diş hekimi korkusunu yenmesinde faydalı olan bu uygulama ile mineral yapısı güçlenen dişler çüreklere ve diğer dış etkenlere daha dayanıklı hale gelmektedir.
Klinikte tek seansta uygulanan bu işlem çocuğun dişleri kurutulduktan sonra jelin ya
özel .l.ü kaşıkları ile ya da pamuklar vasıtası ile dişe 4 dakika flour jelin uygulanması suretiyle tamamlanır.
Uygulama sonrası istenen tek şey ise 30 dakika botunca su dahil hiç bir gıdanın dişlere değdirilmemesidir.
Genellikle Fissur örtücü tedavisi ile kombine olarak uygulanan bu tedavi çocuklar için verilebilecek en güzel ve değerli hediyelerden biri olabilir…
“WhiteDent Mecidiyeköy Diş Kliniğimizde, Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) hakkında detaylı bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz.”