İmplant Tedavisi | Diş İmplantları
İmplant Diş nedir?
İmplant, titanyumdan imal edilmiş olan ve diş kökünü taklit etmekte kullanılan “yapay kök” lerdir.
İmplant Diş kimlere uygulanabilir?
Genel ve ciddi bir sistemik hastalığı olmayan, ya da kontrol altında olan, ve ağız içi klinik ve radyografik muayenelerinde sorun olmayan tüm kişilere Diş İmplantı uygulanabilir. Klinik muayeneden kasıt; bireyin ağız hijyeni ve implant uygulanacak olan boşluğunun yeterli seviyede olmasını, radyografik muayeneden kasıt ise; dikey ve yatay olarak yeterli kemik kalınlığını ifade etmektedir.
Diş İmplantı uygulaması zor mudur?
Ülkemizde diş hekimliği dünya standartlarında uygulanmakta ve gelişen tüm tıbbi cihazlar aynı anda kliniklere ulaşmaktadır. Bu bağlamda üretilmiş olan cihazlar gerek hastalarımızın gerekse biz hekimlerin öncelikli olarak “cerrahi prosedürlere sadık kalmak” koşulu ile işimizi kolaylaştırmaktadır.
Diş İmplantları son derece kolay ve acısız uygulanan ve başarılı neticeleri olan tedavi alternatifleridir. İmplant tedavisi görmüş hastaların büyük çoğunluğu tekrar implant yaptırmayı tercih edeceklerini bildirmişlerdir.
Protez altı implant ne demektir?
Anatomik olarak alt ve üst çenelerimizin arka bölgeleri ( büyük azılar bölgesi ) ön bölgelerine göre daha risklidir. Alt çenede mandibular kanal, üst çenede ise maxiller sinüsler bulunmakta ve bu anatomik oluşumların üzerindeki kemik seviyesi azaldığında bu oluşumlar ağız içerisine yaklaşmaktadır. Üst çenede sinüs lifting operasyonu bu probleme bir çözüm olsa da alt çene de sinir dokusunun kemik içerisinden yönünün değiştirilmesi çok daha komplike, zorlu ve uygulaması zor bir tekniktir.
Böyle durumlarda hastalarımızın çenelerinin ön bölgelerine yerleştirilen implantlarla protezler ilişkilendirilerek protezlerde maximum stabilizasyon sağlanabilmekte, diliyle protezini çıkarabilen bir kişi eliyle kuvvet vererek dahi protezini çıkaramayacak seviyeye getirilmektedir.
İmplant Tedavisi Hakkında Merak Ettikleriniz
İmplant günümüz diş hekimliği tedavileri arasında gerçekten çok önemli bir yer almıştır. Fakat en önemli şey ise her vakaya implant yapılabilir gözüyle bakılmadan, hastanın ağız içi ve genel sağlığı için en doğru tedavi olduğu kararı verildikten sonra uygulanmasıdır. Riskli durumlarda implant tedavisine alternatif protetik yaklaşımlar hastaların hem vakit kaybetmelerinin önüne geçecek hem de gereksiz maliyetlere katlanmak zorunda kalmalarını engelleyecektir.
Hastaların asıl isteğinin vida değil , gerek estetik gerekse fonksiyon açısından tatmin edici nitelikte bir diş yapısı olduğu unutulmamalıdır. Üstüne diş yapılabilecek kadar sağlıklı ya da kemiğe sıkı yapışmış fakat fonksiyon ya da görüntüsü yetersiz bir dişin altında bulunan implantın kimseyi memnun etmesi beklenemez. En kıymetli şey ise güven unsurunun kaybolmamasıdır ki en önemli şey de budur…
Dünyada implant uygulamalarının her geçen gün çoğalması, beraberinde implant üretimi yapan firmaları da çoğaltmıştır. Bu rekabet ortamı hem implant kalitesini ve yüzey özelliklerini yükseltmiş hem de implantların fabrikalarca üretim maliyetlerini düşürmüştür.
Gelişen teknikler ve cerrahi setlerle uygulama diş çekiminden daha kolay hale gelmiştir.
Doktor kontrolü altında bulunan tüm rahatsızlıklarda genel olarak implant uygulamanın hiçbir riski bulunmamaktadır. (Hipertansiyon,diyabet vs…)
Panaromik röntgen ilk muayenede çok önemlidir.
Bugüne kadar bildirilmiş herhangi bir alerji vakası bulunmamaktadır.İmplantlar son derece bio uyumlu bir malzeme olan titanyumdan üretilmektedir ve bu da alerji riskini yok denecek hale getiren en büyük faktördür.
Son derece atravmatik yerleştirilen implantlar sonrası gayet kolay iyileşme olmaktadır.
Eğer ileri cerrahi teknikler (sinüs lifting ,kemik ogmentasyonları, vs..) gerekmeden implantınız uygulandıysa, üst çenede 3-4 ay alt çenede ise 2-3 ay sonra implantlarınız çene kemiğinizle kaynamış olacak ve dişleriniz sorunsuz bir şekilde yapılacak demektir.
Eğer ileri cerrahi teknikler (sinüs lifting ,kemik ogmentasyonları, vs..) gerekmeden implantınız uygulandıysa, üst çenede 3-4 ay alt çenede ise 2-3 ay sonra implantlarınız çene kemiğinizle kaynamış olacak ve dişleriniz sorunsuz bir şekilde yapılacak demektir.
İmplantlar tıpkı kendi dişlerinizin gibi bakım isteyen yapay dişleriniz ya da diş köklerinizdir. Ağız hijyeni iyi olan hastalarımız implantlarını sorunsuz bir şekilde uzun yıllar kullanabilirler. Tabiki yine düzenli diş hekimi kontrolü de bu süresin uzamasında etkili önemli faktörlerdendir.
İmplant tedavisi sayesinde eksik dişleriniz mevcut dişlere herhangi bir işlem yapılmadan, yerine getirilebilmektedir. Porselen köprülerle tedavi edilen eksik dişler 10 yılda bir değiştirilmekte ve 1 eksik diş için yaşam boyunca 15-20 adet diş yapılmaktadır. Oysa implant tedavisi ile bir eksik diş için bir diş yapılmaktadır.
Uygun kriterlerdeki bir ağız için implant tedavisi değerlendirilebilir. İmplantlarla kendi dişleriniz gibi sabit dişlerinize kavuşabilirsiniz.
Doğru teknik ve steril çalışmayla uygulanan iplantların vucut tarafından reddi söz konusu değildir.Dünya genelinde implantlarda başarı oranı %97-99 aralığındadır.
Kesinlikle evet.İmplant uygulamasından önce dilinizle dahi kolayca çıkartabildiğiniz protezleriniz implantlarla desteklendikten sonra elinizle dahi zor çıkabilecek stabiliteye kavuşacaktır.Bu size hem sosyal olarak özgüven verdiği gibi ,protezlerin altına yemek kaçması şikayetinizinde önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz.Ayrıca protez yapıştırıcısı tarzı kozmetik ürünlere ihtiyaç duymayacaksınız.
Çene kemiği ile entegrasyonu tamamlanmış bir implantın düşme olasılığı yoktur.Tabi ki bu durumun en büyük ön koşulu ağız hijyeninin ve bakımın yüksek olmasıdır.Unutmayın ki kendi dişlerinizde ömür boyu ağızınızda kalacak şekilde tasarlanmıştı , fakat siz o dişi çektirdiniz. İmplantlarda ya da üzerine yapılan dişlerde çürüme riski yoktur.Fakat implant çevresini saran yumuşak dokuların sağlığı tamamen diş fırçalamaya bağlıdır.Üzerinize düşen tek sey dişlerinizi fırçalamaktır.Bu yapıldığı takdirde implantınızı ve üzerindeki dişinizi ömür boyu sorunsuzca kullanabilirsiniz.
İMPLANT TEDAVİSİ SONRASI TALİMATLAR
1- Operasyon sonrası mutlaka ve mutlaka panaromik röntgen çekilmeli ve implantların gerek açısal olarak uygunluğu , gerekte anatomik oluşumlarla problemsiz bir şekilde konumlandığının kontrolü yapılmalıdır. Herhangi bir problem varlığında anında müdahale yapılarak hastaların ikinci bir operasyon için endişe duymaları önlenmeli ve sorun anında giderilmelidir.
2- Klinik terk edilmeden önce mutlaka ve mutlaka soğuk uygulama başlamalıdır ve soğuk uygulama operasyon bölgesine 10 dakika tatbik edilmeli 10 dakika uygulamaya ara verilerek soğuk yanığının önüne geçilmelidir.Hiç bir surette buz vs. soğuk materyaller cilde direkt uygulanmamalı bir bez ya da kağıt havlu üzerinden KURU SOĞUK uygulanmalıdır. Soğuk uygulama şişme ve kanamanın kontrolü için en önemli araçtır.Uzun süre kurallara uygun yapılan uygulama şişmeyi büyük ölçüde engeller.
3- Operasyon yapılan gün soğuk uygulamayı destekleme için dondurma gibi hem keyifli hemde soğuk gıdalar alınabilir. Fakat tercih edilen dondurma içeriğinde meyve ya da çikolata parçaları olmamalıdır. Bu parçacıklar yara içerisine girebilir ve yarayı bozabilir.
4- Eve gidildiğinde uyuşukluktan ötürü çevre dokuları zedelememek için dikkatli davranılmalı ,uyuşukluğun geçip geçmediği, dudakları ısırarak yada parmaklar arasında sıkıştırarak kontrol edilmemelidir.
5- Yazılan ilaçlar mutlaka alınmalı ve düzenli bir biçimde kullanılmalıdır.Ağrı olmasa da ilaçlara ara verilmemeli ve başlanan ilaca kutu bitene kadar devam edilmelidir.
6- Tüm vucutta olduğu gibi ağız içi yaralarda da temizlik ve hijyen yara iyileşmesini olumlu yönde etkileyerek hızlandıran bir faktördür.Dikişlerin kopacağından endişe edilmemeli ve operasyon bölgesinin ön ve arkasında ki dişler fırçalanmalı, ağız bakımına aynen devam edilmelidir.
7- Ağız gargaraları mutlaka reçetelere ilave edilmeli ve kullanılmalıdır.Bu konuda yapılan en büyük yanlış ise ; gargara sonrası ağızın temiz suyla da çalkalanmasıdır.Ağız gargaralarından sonra 30 dakika beklenmeli bu süre boyunca ağıza su dahil hiçbir şey deydirilmemelidir.Gargara ağızdan tükürüldükten sonra ağıza alınan su vs. etkinliği bozmaktadır.
8- Operasyon sonrası hergün yara dışarıdan hasta tarafından kontrol edilmeye çalışılmalı anormal şişme ,kanama ,ağrı ya da uyuşukluk geçmemesi durumlarında mutlaka doktorla irtibat kurulmalıdır.
9- Operasyondan 1 hafta sonra dikişlerin alınması için kontrole gidilmelidir. Gereğinden fazla duran dikişler sanılanın aksine yarayı güçlendirmek yerine, hijyen bozukluğundan ötürü negatif etki etmektedir.
İMPLANT TEDAVİSİ SONRASI ŞİŞLİK
1-) Şişmenin başladığını hissettiğinizde mutlaka buz uygulayın. Buz o bölgede ki damarları büzerek kanamanın ve doku sıvılarının kas aralarına geçişine engel olacaktır.
2-) Şişme sabah kalktığınızda oluştu ve operasyon üzerinden 12 saat ya da daha fazla geçtiyse; ağız açma zorluğunuz olacak ve özellikle ağız içi bakımınız daha zor olacaktır. Olabildiğince dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin.
3-) Aşırı sıcak yiyeceklerden kaçının,fazla çiğneme gerektirecek gıdalar sizi zorlayacaktır uzak durun. Hergün 5-10 dakika ağzınızı küçük hareketlerle açıp kapayın. Kasın yavaşça gevşemesini sağlayın.
4-) Mutlaka doktorunuzla irtibata geçin.
İMPLANT TEDAVİSİ SONRASI SİGARA
İmplant tedavisi sonrası yapmamız gereken uygulamalar yanında yapılmaması gerekenlerin en başında sigara içmek gelmektedir. Sigara dumanı içinde bulunan binlerce zehirli madde yeni operasyon yapılmış ve damar sinir zedelenmelerinin bol olduğu implant sahasına nufuz ederek implantla kemiğin birbirine integrasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir.
Her ne kadar yara dikişle kapatıldıysa da yara uçları arasından duman sızabilmekte ve implanta direkt olarak temas etmektedir.Hastalarımız aşırı derece de sigaraya bağımlı ise en azından 1 hafta sigaraya ara vermeleri ve yara dudaklarının birbirine yapışarak sigara dumanının implanta direkt temasını kesecek sağlığina kavuşmasını beklemelidirler. En ideal ise hiçbir zaman sigara içilmemesidir.
“WhiteDent Mecidiyeköy Diş Kliniğimizde, İmplant Tedavisi | Diş İmplantı yaptırmak veya tedaviler hakkında detaylı bilgi almak için lütfen iletişime geçiniz.”