ONLINE RANDEVU
PERİODONTOLOJİ

DİŞ ETİ HASTALIKLARI

Gingivis nedir?

Periodontal hastalıkların en hafif seyreden şeklidir. En önemli nedeni mikrobiyal dental plaktır. Diş etinde ödem, kırmızı renk, parlaklık, fırçalama sırasında veya kendiliğinden kanama ve ağız kokusu ile farkedilir. Bu dönemde ağrı ya hiç yoktur, ya da çok azdır. Gingivitis tedavi ve doğru ağız bakımı ile tam olarak tedavi edilebilir. Ayrıca diş etine batan cisimler de diş etinde abse ve akut ağrı meydana getirirler.

Kronik Periodontitis

Kronik periodontitis, diş eti hastalığının daha ileri bir aşamasıdır. Bu durumda, diş etlerini destekleyen dokular iltihaplanır ve yıkıma uğrar.

Plak birikimi ve kötü ağız hijyeni nedeniyle ortaya çıkar. Diş etlerinde çekilme, diş eti ceplerinin derinleşmesi ve çene kemiği kaybı gibi belirtiler görülebilir. Eğer tedavi edilmezse, diş kaybına yol açabilir. Kronik periodontitis tedavisi genellikle diş hekimi veya periodontist tarafından yapılır ve etkili ağız hijyeni alışkanlıklarıyla desteklenmelidir.
Kronik periodontitis tedavisi, başlangıç ve orta düzey vakalarda cerrahi olmayan yöntemlerle gerçekleştirilirken, ileri düzeyde cerrahi müdahale gerekebilir. Diyabet, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, stres ve sigara gibi faktörler, hastalığın ciddiyetini ve tedaviye verilen tepkiyi etkileyebilir. Tedavi planı her hastanın bireysel durumuna göre şekillenmelidir.

Agresif periodontitis, nadir görülen hızlı ilerleyen bir diş eti hastalığı türüdür. Genellikle genetik faktörlerle ilişkilendirilir ve hızla diş destek dokularının yıkımına neden olabilir. Diş eti iltihabı, diş eti ceplerinin derinleşmesi, çene kemiği kaybı ve dişlerin kaybı gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Tedavi, ağız hijyeni, profesyonel temizlikler ve bazen cerrahi müdahaleleri içerebilir. Erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Tedavi sonrasında, dişler temiz ve sağlıklı görünüme kavuşur. Diş etleri pembe renkte, sert ve kanamasız hale gelir. Eğer ileri derecede kemik yıkımı varsa, operasyon sonrasında dişler uzayabilir, ancak dişleri destekleyen dokular sağlıklıdır. Tedavi yöntemleri sayesinde birçok periodontal sorun çözülebilir. Ancak kemik miktarı yetersizse, diş çekimi de plana dahil edilebilir.
​​Periodontal cerrahinin başarısı hastanın bireysel faktörlerine bağlıdır. Diyabet, sigara, alkol tüketimi gibi etkenler cerrahi başarısını etkileyebilir. Tedavinin etkisi, her hastanın iyileşme kapasitesine bağlıdır. Ayrıca operasyon sonrası bölgenin özenli bakımı da önemlidir.
Tedavi süresi hastalığın şiddetine göre değişir ve 3 ila 6 ay arasında sürer. Tedavi sonrası düzenli kontroller gereklidir.